5 vragen beantwoord over fluid painting

Gepubliceerd op 23 februari 2019 om 10:07

Soms wil je gewoon antwoorden zonder dat je een workshop of iets dergelijks moet volgen, daarom heb ik hieronder de 5 meest gestelde vragen die ik krijg tijdens workshops behandeld. Veel leesplezier en heb je na het lezen van deze post nog meer vragen, laat het dan weten door je reactie achter te laten onderaan het bericht.

1.     Hoe krijg ik van die mooie grote cellen?

 

Om grote cellen te krijgen is het belangrijk dat je eerst je verf verwarmt met je torch waardoor er cellen ontstaan waarna je langzaam je canvas kantelt om de verf te verdelen, hierdoor rekken je cellen op en worden ze groter. Is je canvas helemaal bedekt met verf, dan torch je deze nogmaals om ook kleinere cellen te creëren. Heb je geen idee waar ik het hier over heb, lees dan de deze blog .

2.     Wat doe je nadat je schilderij droog is?

 

Na een week of 3 wanneer je schilderij volledig is uitgehard, wordt het tijd om het schoon te maken. De siliconenolie die je door je verf heen hebt geroerd komt er namelijk uit en blijft op je schilderij liggen. Als je het nu gelijk zou vernissen, heb je kans dat  de vernis scheurt door de olie en dat zou zonde zijn van je mooie kunstwerk.

 

Het schoonmaken kan je doen met wat afwasmiddel en een sponsje. Maak het sponsje nat onder de kraan en doe hier wat afwasmiddel op. Veeg hier vervolgens  mee over je schilderij en laat het hierna een dagje drogen. Kijk na het drogen of alle olie van het oppervlak van je schilderij is en herhaal dit anders totdat je schilderij helemaal vetvrij is. Nadat het helemaal schoon en droog is, kan je je schilderij gaan vernissen. Hoe je dit moet doen leg ik binnenkort uit in een nieuwe blog.

3.     Kan je alleen op een canvas gieten?

 

Nee, zeker niet. Je kan op praktisch alles gieten zolang de ondergrond maar schoon, droog en vetvrij is en voorzien van een laag gesso (primer op basis van krijt).

Een paar voorbeelden hiervan zijn: bloempotjes, onderzetters, dienbladen enz.

 

Binnenkort verschijnen er in de webshop nieuwe workshops waarbij we onder andere een klok gaan gieten op een lp (langspeelplaat) 

4.     Hoelang duurt het voordat een fluid painting droog is?

 

De droogtijd van een schilderij gemaakt met vloeibare acrylverf is afhankelijk van meerdere dingen, zoals de luchtvochtigheid, temperatuur en de luchtstroom.

 

De temperatuur is daarbij de belangrijkste. Hoe warmer de ruimte waar je schilderij ligt te drogen, des te sneller is deze droog. Te warm echter is funest en zal er in de meeste gevallen voor zorgen dat je verf scheurt doordat de bovenlaag sneller droogt, dan de onderlaag.

 

 De gemiddelde droogtijd van een fluid painting varieert van 3 tot 5 dagen. Het duurt dan nog een week of 3 voordat de verf volledig is uitgehard.

5.      Hoe dik moet acrylverf zijn om ermee te kunnen gieten?

 

Voor je kunt gaan gieten moet je je verf eerst verdunnen, dit doe je door er een gietmedium, siliconen en als laatste water aan toe te voegen.

Voeg je te weinig water toe, dan blijft je verf te dik en kan je er niet mee gieten. Ook blijft de siliconenolie gevangen onder te dikke verf en krijg je dus geen cellen. Te dunne verf zorgt ervoor dat je kleuren snel in elkaar overlopen waardoor je een modderige kleur over kan houden. Ook zullen je cellen eerder uit elkaar vallen als je teveel water toegevoegd hebt.

De juiste consistentie voor je verf is de dikte van warme honing of magere yoghurt. Hiermee krijg je prachtige cellen en blijven je kleuren mooi gescheiden.


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.