Gietmedium

Gepubliceerd op 23 februari 2019 om 10:29

Je hoort het tegenwoordig steeds vaker "fluid painting' of "acryl gieten". 
Een populaire techniek waarbij je acrylverf vloeibaar maakt zodat je ermee kan gieten, maar wat is het precies en wat doe je er mee?

Acrylverf is van zichzelf vrij dik en om er mee te kunnen gieten moet je de verf uiteraard gaan verdunnen. Acryl is een watergedragen verf, wat wil zeggen dat je er gewoon water aan kan toevoegen om de verf te verdunnen. Waarom heb je dan toch een gietmedium nodig?

Zou je er nou alleen maar water aan toevoegen, dan verliezen de pigmenten hun verbinding en heb je kans dat je verf flets wordt of niet goed meer 'plakt' op je canvas. 
Een gietmedium is dus een soort bindmiddel voor je verf.

Het gietmedium zorgt ervoor dat je verf wordt verdund, maar dat het toch nog voldoende gebonden is om zich vast te hechten aan de ondergrond en om zijn mooie kleur te behouden.

Een gietmedium verlengt ook de droogtijd en zorgt dat je verf beter vloeit, wat natuurlijk erg prettig is als je de verf over je canvas laat glijden.

Welke soorten gietmedium zijn er?

Liquitex
Als je gietmedium intypt bij Google, dan verschijnt er bovenaan Liquitex. Dit is een kant en klaar gietmedium en is makkelijk verkrijgbaar. Een nadeel van Liquitex is toch wel de prijs. Met een gemiddelde prijs van €14,95 per 237 ml. is deze toch wel duur.

Floetrol
Oorspronkelijk wordt dit door (huis)schilders gebruikt omdat het de openingstijd van verf verlengt en het zorgt dat de verf beter uitvloeit (geen kwaststrepen dus) en ideaal als gietmedium voor fluid painting. De kosten van Floetrol liggen ongeveer rond de €20,- per liter.

PVAc-lijm
PVAc staat voor: polyvinylacetaat en zit onder andere in boekbinderslijm, houtlijm en (witte)schoollijm.
De lijm is over het algemeen wat dikker en moet ook nog met water verdunt worden, maar het is een goedkoper alternatief voor als je fluid painting een keer wilt proberen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.